Wil je dit bericht delen?

Stress wat doet het met je huid?

SStress en gevolgen voor je huid. Stress, zeker langdurige stress beïnvloed hoe jij je voelt, maar wist je dat het ook gevolgen heeft voor je huid? Het is al langer bekend dat stress kan zorgen voor eczeem en als je last hebt van psoriasis dan kan dit erger worden door de stress.

Je ondervind op den duur niet alleen op je lichaam tekenen van stress, zoals jeuk, vlekken over je lijf, een droge huid of bijvoorbeeld eczeem. Ook in je gezicht is de stress die je ervaart af te lezen en dat gaat zelfs vrij snel. Slaap maar eens een nacht niet goed en zie het verschil ’s ochtends in de spiegel.

De huid is dof, vermoeid, je hebt donkere kringen onder je ogen en misschien direct last van een droge huid en puistjes.

Slapen tegen stress.

Als je veel stress ervaart dan zal je gemerkt hebben dat je minder goed slaapt. Misschien wordt je vaak ’s nachts wakker of slaap je heel onrustig. Terwijl we slapen heeft het lichaam de tijd om bij te tanken van alles wat er overdag in je leven is gebeurd. Dat heeft je lichaam nodig, herstellen. Gebeurd dat niet genoeg dan kan je klachten krijgen. Zie het als een sporter die niet rust, die zal op een gegeven moment niet meer goed kunnen presteren en dat gaat sneller dan je denkt.

Een nacht niet goed slapen heeft al heel veel effect op het lichaam, je brein en de stress heeft ook direct gevolgen voor je huid. Dat kan je vooral goed merken aan de huid in je gezicht. Daar zijn vaak de eerste tekenen van een teveel aan stress direct merkbaar.

Gevolgen stress op de huid in het gezicht.

gevolgen stress op je huid

Droge huid en het ontstaan van droogte rimpeltjes. 

Door stress wordt je huid dof en droog, het heeft een negatieve invloed op de hydratatie van je huid.  Je huid ziet er als gevolg daarvan niet alleen dof uit of kan droog en trekkerig aanvoelen. Er kunnen ook irritaties komen, zoals rode en ruwe plekjes. De vernieuwing van je cellen wordt door stress vertraagt wat zorgt voor een droge huid die minder elastisch is.

Huidveroudering door stress.

Door stress veroudert je huid sneller. Zeker langdurige stress zal zorgen voor meer vrije radicalen die de cellen in de huid geleidelijk beschadigen.

Vrije radicalen vallen als het ware je cellen aan waardoor je huid gaat verslappen en je eerder tekenen van veroudering zult gaan zien. Door de adrenaline die bij stress vrijkomt worden pigmentcellen actief wat als gevolg kan hebben dat er (eerder) pigmentvlekjes zullen ontstaan.

Je huid wordt slapper en er ontstaan rimpeltjes. Nu is een klein rimpeltje rond je ogen niet zo erg maar diepe lijnen die van je neusvleugels naar je mondhoeken lopen vind je waarschijnlijk minder sierlijk. Zeker als je er ouder door lijkt dan je werkelijk bent.

Onrustige huid, puistjes en stress.

Stress  zorgt ook voor meer cortisol in je lichaam. Je kunt meer over cortisol lezen in het artikel; Stress en cortisol. Door je hormonen zal er meer talg worden geproduceerd en een ophoping van talg veroorzaakt die nare puistjes. Je kunt een infectie krijgen waardoor er acne kan ontstaan of acne kan verergeren. Stress beschadigd als het ware de barrièrefunctie van je huid. Door het stresshormoon, glucocorticoid worden stoffen die de huid moeten beschermen verminderd. Waardoor je sneller last kunt krijgen van irritaties.

Je huid verklapt stress in je leven.

Stress voel je niet alleen van binnen, zoals gevoelens van somberheid. Ook zorgt stress niet alleen voor lichamelijke klachten als pijnlijke spieren in je nek of schouders. Hoofdpijn kan ook een gevolg zijn van stress en vaak denken we bij tekenen van stress hier als eerste aan. Aan de huid is het vaak sneller te zien dat er sprake is van een teveel aan stress. Stress heeft duidelijk gevolgen voor je huid en dat is het snelste te zien aan de conditie van je huid in het gezicht.

Zelfs na een drukke dag of een drukke werkweek zie je al snel tekenen van vermoeidheid.

Elastine en collageen worden negatief beïnvloed door stress.

Elastine en collageen zijn eiwitten en erg belangrijk voor een stevige huid. Deze eiwitten houden je huid veerkrachtig. Het is dan ook belangrijk om voor een gezonde huid zo weinig mogelijk stress te ervaren. Want het tast de aanmaak van elastine en collageen aan. Het zorgt ervoor dat de productie van elastine en collageen vertraagt.

Nu kan je stress niet voorkomen. Iedereen heeft last van stress. Het gaat er daarom om wat je doet om te herstellen.

Wat kan je helpen om stress te verlagen?

Om stress te verlagen en daarmee ook de conditie van je huid te verbeteren, kan je een aantal dingen doen. Wat je kunt doen is natuurlijk wel afhankelijk van de mate van stress en niet alles werkt voor iedereen hetzelfde. Toch is gebleken dat bepaalde acties zeker helpen. Zo kan je denken aan wandelen in de natuur. Een boek lezen en tijd besteden aan sociale contacten of mindfulness en meditatie. Het nemen van een massage is ook goed tegen stress. Het verlaagt niet alleen de cortisol, het is ook een duidelijk moment voor jezelf. Even een mini vakantie van de gebeurtenissen die je spanning en stress kunnen bezorgen.

Je kunt naast een fijne ontspanningsmassage ook een massage nemen die speciaal gericht is op het verminderen van stress, Er wordt dan gebruikt gemaakt van essentiële oliën en onder andere ademhalingsoefeningen. Wil je zo’n massage eens ervaren? Je kunt er meer over lezen op de site en natuurlijk een anti-stress massage boeken.

Massage bij stress doet meer dan cortisol verlagen.

Naast dat een massage de cortisol verlaagt, zorgt het er ook voor dat je bloedcirculatie verbeterd. Als je last hebt van stress dan zal de bloedcirculatie meer gericht zijn om vitale organen en spieren te voorzien van zuurstofrijk bloed. Je huid wordt daardoor minder goed doorbloed. Het is tenslotte geen vitaal orgaan. Het gevolg daarvan is dat de huid dof wordt en minder goed hersteld. Door massage wordt die doorbloeding verbeterd wat de gevolgen van stress op je huid zal herstellen. In het artikel gezichtsmassage en het bindweefsel kan je daar meer over lezen.

Bij Doenccg kan je zo’n heerlijke massage van het gezicht beleven. Los, als kuur of als aanvulling op een wellness of stress relief masssage. Zeker weten dat je dan veel beter zult slapen die avond. Echt even een opkikker voor een vermoeid gezicht en hoofd.

Massagepraktijk DOENCCG Nieuwerkerk aan den IJssel
FranciscaMassagepraktijk DOENCCG - Nieuwerkerk aan den IJssel
Ik ben eigenaar en NGS sport,- en wellnessmasseur. Jouw massagetherapeut voor een ontspanningsmassage, diverse wellnessmassages, een sportmassage of stoelmassage in Nieuwerkerk aan den IJssel. Natuurlijk ben je ook van harte welkom als je ergens anders vandaan komt. Gemeentes als Capelle aan den IJssel, Zevenhuizen of bijv. Rotterdam Nesselande liggen op nog geen 10 minuten afstand van de praktijk.