Wel eens last van rugklachten?
Lage rugpijn is voor veel mensen een veelvoorkomende klacht. Het start met een ongemakkelijk gevoel, maar kan zo hinderlijk zijn dat zelfs zitten een probleem wordt.
Voor lage rugpijn kan je natuurlijk een product kopen bij de drogist of apotheker. Hoewel dat vaak wel even voor verlichting zorgt, blijkt het niet een oplossing voor de lange termijn. Wat wel voor de lange termijn werkt is onderhoud aan de spieren. Regelmatig bewegen, zoals het doen van oefeningen en regelmatig langsgaan bij een masseur zal de spieren soepel houden en in conditie.
Wat kan de oorzaak zijn van rugklachten, zoals lage rugpijn?
Er zijn verschillende omstandigheden waardoor je last kunt krijgen van pijn in de onderrug. Van overgewicht, stijfheid, omdat je niet of minder sport, stress en zelfs bij een goede verkoudheid of door hoesten kan pijn in de onderrug ontstaan.
Heb je zwaar werk? Til je veel? Ook dan kan je snel last van de rug krijgen. Niet alleen omdat je verkeerd zou tillen, maar vermoeidheid speelt dan ook een belangrijke rol.
5 Oorzaken van lage rugpijn:
- Een verkeerde houding, zowel bij het staan als zitten. Zit je vaak achter de computer te werken? Let dan niet alleen op de stand van je bureau en stoel, maar ook hoe je zit. Vooral na een halfuur aan het werk te zijn. In het begin letten we wel op, maar gefocust op het werk, zakken we steeds meer in een nadelige positie voor de rug.Veel achter elkaar zitten en voor een lange periode in dezelfde positie zitten geeft ook rugklachten.
- Bukken en tillen. We weten het allemaal maar al te goed maar toch tillen we vaak ongemerkt niet op een juiste manier maar op een manier dat de rug onnodig belast.Je moet vooral opletten bij het tillen van zware voorwerpen, zak door de knieën en buig niet voorover bij zware voorwerpen. Heb je al wat last van je onderrug? Let dan extra goed op bij de bewegingen die je maakt, want voor je het weet schiet het in de rug.
- Loop je hard? Ook dan kan je last van je rug krijgen. Denk dan aan het hardlopen op een ongelijke weg en let ook op de schoenen. Zijn het geschikte schoenen om op hard te lopen? Ondersteunen ze je nog genoeg of zou je beter hard naar de winkel moeten lopen om ze te vervangen?
- Hoesten, wist je dat we soms hoesten met een kracht van maar liefst 120 km/u? Tijdens het hoesten wordt lucht met een grote kracht uit het lichaam geperst zelfs met een kracht van 160 km/u. Hoesten geeft ook een grote belasting op het lichaam, niet alleen de stembanden, maar ook de onderrug kan daardoor zeer pijnlijk worden.
- Overgewicht. Het lichaam heeft soms veel te verduren. Een van de redenen dat we last kunnen krijgen van de rug is overgewicht. Dat hoeft geen 40 kilo te zijn, 10 kilo te zwaar zijn kan al een grote belasting voor de rug vormen.
Hoe een massage kan helpen om rugpijn klachten te verminderen:
In de meeste gevallen zal een masseur eerst de onderrug onderzoeken. Er zal gekeken worden naar de temperatuur van de huid en of de huid bijvoorbeeld soepel is. Ook kan je een intakegesprek verwachten over de klacht en hoe of wanneer de rugpijn is ontstaan.
De massage zelf bestaat uit een combinatie van strijken en druk, zodat de spieren in de rug zullen gaan ontspannen. Voor terugkerende rugpijn of chronische rugpijn zullen technieken gebruikt kunnen worden als frictie en diep tissue massage (diepe massagetechnieken waarbij de aandacht op bepaalde gebieden wordt gelegd.)
LET OP: Deep tissue massage is niet altijd goed bij acute lage rugpijn. Een rustige massage heeft dan vaak meer voordelen, omdat de spieren geholpen worden te ontspannen. Het wordt dan ook aanbevolen om na een rustige massage van de rug na een aantal dagen nog eens terug te komen. Een tot twee keer per week zou bij lage rugpijn dan ook geen overbodige luxe zijn.
Communiceren met jouw masseur is een belangrijk element bij massage van pijn in de onderrug. Geef duidelijk aan als het zeer doet en denk niet dat pijn erbij hoort. Let ook op of de pijn verminderd of juist erger lijkt te worden. Een goede masseur zal goed naar je luisteren en de druk of techniek aanpassen.
Wat is het voordeel van een massage?
Massage zorgt er o.a voor dat de doorbloeding verbetert, afvalstoffen in het lichaam worden verwijderd en je spieren zullen ontspannen. Door een regelmatige massage te nemen zal je ook ontdekken dat de spieren soepeler worden en het makkelijker wordt voor je om te bewegen. Dat effect kan je al voelen na een massage, maar door regelmatige zorg van het lichaam met massage voel je pas echt het grote verschil. Niet alleen jouw spieren zijn het bewijs van het grote positieve effect, ook je gemoedstoestand.
Massage zorgt voor een toename van stoffen in je lichaam die je stemming beïnvloeden. Denk dan aan endorfine, serotonine en dopamine. Daarnaast verlaagt massage juist het hormoon cortisol en noradrenaline waardoor je rustig wordt en beter in je vel zult zitten.
Wat zou je vooral moeten doen bij lage rugpijn?
Bij lage rugpijn wil je misschien niets anders dan liggen op een platte ondergrond. Liggen op de vloer kan zeker voor verlichting zorgen, je ook opkrullen waardoor je de spieren in de rug langzaam rekt kan ook helpen.
Dat kan je doen door plat op je rug te liggen en je knieën naar je borst te brengen of beweeg de benen om en om naar je borst en hou dit een aantal tellen vast.
Een veel voorkomende fout is echter dat je stopt met bewegen. Door niet te bewegen worden de spieren in de rug alleen maar stijver met meer pijn en een langer herstel tot gevolg. Probeer regelmatig wat te lopen en het lopen, liggen of zitten af te wisselen.
Wat je ook probeert, let op jouw pijngrens. Doe het rustig aan en zorg dat het ontspannen blijft.
Er zijn naast de wat onschuldige redenen voor rugklachten ook enkele redenen van klachten in de onderrug waardoor het goed is om langs te gaan bij een dokter.
Wanneer met onderrugklachten zeker naar de dokter?
- Als de klachten zijn ontstaan na een val.
- In het geval dat je pas geopereerd bent of een injectie hebt gehad voor de rug.
- Bij pijn in het been naast pijn in de onderrug.
- Bij een medische geschiedenis van kanker.
- Als je ook last hebt van koorts.
- Bij gewichtsverlies dat je niet zo snel kunt verklaren.
- Wanneer je al wat ouder bent en misschien zelfs nooit eerder klachten aan de onderrug hebt ervaren.
- Als de pijn niet weg lijkt te gaan of te verminderen, maar je toch je best doet om te blijven bewegen.
- Bij langdurige pijn in de rug en tegelijkertijd ook last hebben van andere gewrichten als knie of heupen. Heb je naast pijn in de onderrug last van jouw ogen zoals tranen, roodheid of pijn? Ga dan ook langs de dokter en loop dan zeker niet té lang door met de klachten.(zie ook de informatie op stiching-bechterew)