Deel dit bericht!

Tips voor een optimale massage ervaring!

Een massage kan niet alleen zorgen voor een verbetering van de mobiliteit, vermindering van pijn bij zere spieren en het verlagen van stress. Het helpt ook bij het produceren van zogenaamde feelgood hormonen, verbetering van de immuniteit en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Daarom zeggen mensen dat het regelmatig ondergaan van een goede massage niet een luxe is maar juist hoort bij een gezonde levensstijl net zoals regelmatig bewegen en gezond eten. Het is veel meer dan een ontspannen uurtje voor jezelf.

Er voor zorgen dat jij lichamelijk en mentaal in een staat komt van kalmte is belangrijk, zeker met onze vreselijke drukke agenda’s. Massage brengt het lichaam in een staat zodat het zichzelf kan helpen bij herstel of dat nu herstel is van stress of bijvoorbeeld spierpijn. Het brengt het lichaam terug in een staat van rust.

Maar je terugbrengen in een staat van kalmte is niet het enige dat zo fijn is aan het krijgen van een massage. Massage zorgt ervoor dat je spieren weer soepel aanvoelen.  Je weet wel, dat “wauw mijn schouders voelen echt weer lekker soepel” gevoel.

Wat kan je zelf doen voor een optimale massage ervaring?

Pijnlijke massage beter?

Er wordt nog wel eens gedacht dat een massage zo stevig moet zijn dat het eigenlijk nog maar net lekker is om te ontvangen. Misschien ken je het gevoel wel dat je hard wilt knijpen in een spier van je nek in een poging de verharding weg te krijgen die er voor zorgt dat je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt?

Niks is echter minder waar. Een massage die zeer doet werkt juist geheel niet tegen de gespannen en pijnlijke spier. De spier is pijnlijk, omdat deze gespannen is. Juist door in deze spier proberen te “knijpen” zal je lichaam alleen nog maar meer reageren met aanspannen. Het is juist het effect van een rustige massage dat het lichaam en de spieren doet ontspannen en de pijn doet verminderen of laat verdwijnen.

De masseur is geen helderziende.

Als je niet gewend bent om een massage te ondergaan dan kan het zijn dat jij je niet prettig voelt gedurende een massage. Je kunt tijdens een massage niet lekker worden of misschien is de massage te hard of juist te zacht. Het kan ook zijn dat jij je bij die betreffende masseur niet prettig voelt en dus gespannen bent.

Hoewel je als masseur wel degelijk voelt of het lichaam onder je handen rustig is of gespannen , is niet elke masseur gericht op de psyche van de persoon die de massage ondergaat. Blijf dan niet zwijgend liggen, maar vertel dit de masseur.

Een goede masseur zal tijdens de massage vragen of de druk niet te hard is of te zacht en zal proberen je op je gemak te stellen als je wat nerveus bent. Antwoord dan naar waarheid en vertel het als jij je niet kan ontspannen, omdat de massage veel te hard is of juist zo zacht dat het je irriteert.

Zorg voor wat rust en drink genoeg water.

Het effect van een massage stopt niet als de massage over is. Het grootste effect van een massage is zo’n half uur erna en kan nog drie dagen doorwerken.  Er zijn verschillende soorten massages zoals een sportmassage en een stoelmassage, maar er zijn ook verschillende soorten wellness massages die allemaal hun eigen effect kunnen hebben.

Om het effect van een massage die op ontspanning is gericht te verhogen is het goed om ervoor te zorgen dat je na de massage  kunt genieten van de rust in je lichaam en je hoofd.  Ga na een ontspannen massage niet naar de sportschool of hardlopen. Daarvoor zijn er de activerende sportmassages.  Zorg er juist voor om optimaal van zo’n massage te profiteren door er voor te zorgen dat je agenda erna leeg is of niet te vol. Denk er ook aan om na een massage te drinken.  Dat hoeven geen liters te zijn, maar drink gedurende de dag een paar glazen water, zodat ook je vochthuishouding optimaal is.

Geen Alcohol!

Het is heerlijk om een dagje door te brengen in een Spa. Een sauna, een arrangement, een massage. Je komt er weer als herboren vandaan. Het is zelfs zo goed voor je, geeft zoveel gezondheidsvoordelen dat het eigenlijk in het basispakket van de zorgverzekeraar zou moeten zitten, zodat het voor iedereen bereikbaar is.

Verleidelijk op zo’n dag is een heerlijke brunch of lunch waarbij er nogal eens een wijntje wordt gedronken.

Heb jij nog een saunabezoek of een massage daarna, laat de alcohol dan staan. Alcohol en een massage gaan niet samen. Een massage beïnvloed de bloedcirculatie, het zal deze verbeteren. Hierdoor zal de alcohol in je bloed gedurende een massage ervoor kunnen zorgen dat je ziek wordt.

Laat de alcohol dus staan, ook beter als je nog na zo’n heerlijke lome dag nog naar huis moet rijden.

Weet je niet welke massage je moet kiezen? Overleg dan van te voren met de masseur. De masseur kan je meer over de verschillende massages vertellen, zodat je de juiste massage boekt.

Francisca
FranciscaMassagepraktijk DOENCCG - Nieuwerkerk aan den IJssel
Ik ben eigenaar en NGS sport,- en wellnessmasseur. Jouw massagetherapeut voor een ontspanningsmassage, diverse wellnessmassages, een sportmassage of stoelmassage in Nieuwerkerk aan den IJssel. Natuurlijk ben je ook van harte welkom als je ergens anders vandaan komt. Gemeentes als Capelle aan den IJssel, Zevenhuizen of bijv. Rotterdam Nesselande liggen op nog geen 10 minuten afstand van de praktijk.