Last van spierpijn door intensief bespelen van een instrument.
Heb jij wel eens last van pijnlijke spieren in je schouders en nek bij het spelen van viool, dwarsfluit of bijvoorbeeld cello? Wist je ook dat dit vaak voorkomt en dat je er preventief iets aan kunt doen?
‘90 procent van de conservatoriumstudenten heeft last van blessures. Violisten en altviolisten staan bovenaan met hun klachten.’ Is te lezen in een artikel van de Volkskrant. Dat zou komen door de houding die wordt aangenomen en de herhaalde bewegingen.
Houding, rust en onderhoud van je spieren.
Het belangrijkste tegen spierpijn bij het bespelen van een instrument is dat je goed let op je houding als je speelt. Daarnaast kan je verkrampte spieren het beste voorkomen door je lichaam ook de nodige rust te gunnen die het verdient. Dat kan je bijvoorbeeld doen door het nemen van een regelmatige massage van je nek en schouderspieren. Een massage helpt niet alleen om je spieren in een goede conditie te houden, maar zorgt ook voor een goede doorbloeding. Zo hou je preventief je lichaam in conditie.
Naast dat je last kunt krijgen van je nek en schouders vraagt het spelen van muziekinstrumenten ook veel van je handen en armen. Dat geldt niet alleen voor professionals, ook als amateur kan je last krijgen wat het plezier in het spelen van een instrument erg kan aantasten.
Het nemen van een regelmatige massage is hierom niet alleen van belang voor een sporter of gewoon fijn om te kunnen ontspannen. Juist voor mensen die intensief een instrument bespelen is preventie zo belangrijk.
Je laten masseren werkt preventief.
De vraag die vaak wordt gesteld is hoe vaak je dan naar een masseur zou moeten gaan om op een goede manier preventief bezig te zijn. Het antwoord op die vraag is niet voor iedereen hetzelfde.
Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je speelt en of je af en toe al wat nare klachten hebt. Vaak is een keer in de maand het minimale aantal dat jij je schouders, nek, armen en handen eens zou moeten laten masseren, maar speel je vaak of heb je klachten boek dan eerst eens een paar massages achter elkaar met een tussenpozen van 3-4 dagen. Je kunt daarna het aantal massages af laten nemen naar een keer in de twee of drie weken. Het is allemaal afhankelijk van jou als persoon, hoe vaak je speelt, je gezondheid en de conditie van je spieren.
Een goede houding bij het spelen van de piano.
Niet alleen bij het spelen van een instrument als viool, dwarsfluit of cello kunnen klachten ontstaan. Denk ook aan het spelen van gitaar of piano. Hieronder staat een link naar een kort filmpje voor een goede houding om pijnklachten te voorkomen bij het spelen van piano of keyboard.
Ouderen en een instrument gaan spelen.
Ben je al wat ouder en wil je graag een instrument gaan spelen of speel je al, maar werkt het lichaam niet goed mee? Denk dan ook eens aan het nemen van een massage. Speciaal voor ouderen is er de massage voor senioren. Een fijne massage waarbij gemasseerd wordt op een speciale massagestoel. Lees er hier meer over. De massages kunnen ook in de regio aan huis worden gegeven na het afnemen van een kennismakingsmassage in de praktijk.
