Deel dit bericht!

Rug, schouders, of nek pijnlijk? Wat kan je eraan doen?

Iedereen heeft wel eens last van hun rug,- schouders,- of nek alleen de oorzaken daarvan kunnen erg verschillend zijn. Natuurlijk is het dan heerlijk als zo’n pijnlijke plek wordt gemasseerd, maar vaker last hebben van die gebieden is gewoon heel erg naar. Je zou willen dat het nu eens “gewoon” wegging.

Wat doe je allemaal…. niet?

Het eerste wat je zou moeten doen is nagaan wat je niet doet. Last van je spieren kan betekenen dat je op een verkeerde manier zit (bijvoorbeeld achter je computer of aan je bureau) Het kan ook aan de stoel liggen of, omdat je te lang achter elkaar aan het werk bent.

Het kan ook zijn dat je houding niet recht is. Ga eens voor de spiegel staan of vraag eens aan iemand, zoals je partner, om goed en kritisch te kijken naar hoe je staat. Niet heel even, maar laat die persoon wat langer kijken. Als je wat langer staat houden we het vaak niet vol om de schouders recht te houden en ons buik in te houden. We zakken dan wat door de heupen en laten de schouders hangen. Vaak naar voren en dat kan een oorzaak zijn van last hebben van je rug,- schouders en nek.

Draag jij vaak die favoriete schoenen?

Kijk eens naar je schoenen. Wat voor schoenen zijn dat? Draag je vaak hakken of juist vaak platte schoenen? Door je schoenen om te draaien en de hak of zool goed te bestuderen kan je zien of jij je voeten wel goed neerzet. Misschien zie je dat de zool van de ene schoen aan de zijkant harder slijt dan de zool van de andere schoen. Een afspraak maken om eens naar je voeten te laten kijken door een specialist zou je een hoop pijn in je rug,- schouders en nek kunnen besparen.

Stress en last van je spieren.

Stress kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van je spieren. Het is een klacht die veel voorkomt. Het gebied tussen de schouderbladen en bovenop de schouders voelt pijnlijk, stram en stijf. Misschien zelfs hard. Stress zorgt voor een hoop problemen. Niet alleen emotioneel of mentaal, juist ook lichamelijk. Het lichaam geeft aan wanneer het er genoeg van heeft. Daar luisteren we vaak niet naar, omdat we er niet naar willen luisteren. We gaan maar door met wat het dan ook is. Ook al geeft het stress. Die stress gaat in je lijf zitten en als je niet genoeg doet om te ontspannen en weer op te laden, zal de stress zich gaan uiten in lichamelijke klachten. Vaak als eerste hoofdpijnklachten en klachten als pijnlijke schouders,- nek,- en rug.

rug,- schouders,- of nek massage - Nieuwerkerk aan den IJssel

Rug,- schouder- en nek massage.

Een massage is fijn, zeker als je last hebt van je spieren. Dan denken we vaak aan hoe fijn het zou zijn om een massage te krijgen. Je wilt van die pijn af. Doordat je last hebt zal jij je minder goed kunnen concentreren, je zit niet lekker in je vel en slikt misschien aspirine om maar door te gaan.

Fijn is het niet als je last hebt. Een massage kan daar zeker bij helpen. Al is het maar een massage van je partner die eigenlijk helemaal niet zo goed masseren kan. Alleen al de aanraking van een paar handen op die pijnlijke plek kan al verlichting geven. Gewoon doen als jij je partner zo ver krijgt al helpt het niet om de pijn volledig te laten verdwijnen. Het zal toch verlichting geven en je wat meer doen ontspannen. Wel is het belangrijk, heel belangrijk zelfs dat er tijdens die massage niet wordt “geknepen” en dat de massage niet te hard is. Vaak hoor je dat mensen het fijn vinden als ze “hard” gemasseerd worden. Wat ze eigenlijk willen is dat de massage zo hard is dat ze de echte pijn van de spieren niet meer voelen want die irriteert.

Een massage die pijnlijk is zal spieren alleen maar meer doen verkrampen en is dus in het geheel geen oplossing voor de spieren. Zeker niet de spieren in de nek. Wees alsjeblieft heel voorzichtig met dat gebied en ga liever naar een professionele masseur.

Naar een masseur met een klacht, zoals pijnlijke schouder,- nek en rug.

Als je last hebt en het wat langer duurt dan een dag of twee dan zal je misschien een afspraak willen maken met de dokter. Tenzij er iets ernstig aan de hand is waardoor pijn het gevolg ervan is, bijvoorbeeld een val, kan je ook een afspraak maken met een masseur. Ga dan voor een afspraak met een gecertificeerd sportmasseur, zoals een NGS sportmasseur voor een sportmassage. Een sportmassage is er niet alleen voor sporters. Professioneel of recreatieve sporters. Een sportmassage is ook een goede massage als je een klacht hebt, zoals pijnlijke rug, schouders- of nek.

De masseur zal een kort onderzoek doen en je ook doorverwijzen naar een dokter of fysiotherapeut als dat beter is voor je. Doorgaans is er sprake van pijn die voortkomt uit stijfheid, een slechte doorbloeding ,bijvoorbeeld door je houding, of verkramping van spieren door overbelasting. Dit soort klachten kunnen heel goed behandeld worden door een goede sportmasseur. Meestal verdwijnen klachten na een behandeling of drie en is er al na de eerste behandeling verlichting.

Oefeningen voor pijnlijke rug,- schouders- en nek.

Er zijn heel wat oefeningen te verzinnen voor je spieren. Oefeningen die je spieren niet alleen ontspannen, maar ook in conditie houden.  Misschien wil je juist zo weinig mogelijk bewegen, omdat het zeer doet. Toch is het veel beter om wel te bewegen zolang je dat maar op een rustige en gecontroleerde manier doet.

Wat rustig rekken en strekken van het pijnlijke gebied geeft verbetering. Let wel op dat je dat doet op de juiste manier. Lees bijvoorbeeld het artikel over oefeningen voor een goede houding: houding en rugpijn. of het stretchen van je schouderspieren

Wil je meer lezen? Op de site kan je nog meer informatie vinden, zoals:

Wat te doen bij lage rugpijn

Ontspanningsoefening bij stress 

Francisca
FranciscaMassagepraktijk DOENCCG - Nieuwerkerk aan den IJssel
Ik ben eigenaar en NGS sport,- en wellnessmasseur. Jouw massagetherapeut voor een ontspanningsmassage, diverse wellnessmassages, een sportmassage of stoelmassage in Nieuwerkerk aan den IJssel. Natuurlijk ben je ook van harte welkom als je ergens anders vandaan komt. Gemeentes als Capelle aan den IJssel, Zevenhuizen of bijv. Rotterdam Nesselande liggen op nog geen 10 minuten afstand van de praktijk.