Twee ontspanningsoefeningen die maar 15 minuten van je tijd kosten.

Iedereen heeft wel eens te maken met stress. Vaak doen we daar niets aan, we verwachten dat het vanzelf wel weer over zal gaan. De tijd nemen voor jezelf in perioden van stress doen we vaak niet. Juist het gebrek aan die tijd is voor veel mensen een belangrijke reden om stress te ervaren. Geen tijd nemen om te ontspannen, omdat je dat niet wilt of kunt is zeer ongezond.  Wist je dat zeker 12 op de 100 bezoeken aan de huisarts te maken hebben met stressklachten? (2014)

Ontspannen is belangrijk en dan hebben we het niet over een avondje in de kroeg of veel gaan sporten of hangen voor de televisie. Dat is misschien wel prettig, omdat je even met je hoofd ergens anders mee bezig bent, maar het wordt niet bedoeld als we praten over ontspannen.

Ontspannen is het nemen van rust. Daar kan bewegen bij horen, zoals wat werken in de tuin of een stukje wandelen in de natuur. Ook een boek lezen of een creatieve hobby zorgt ervoor dat je volledig kunt ontspannen.

Ontspanningscoaching

Ontspannen is niet voor iedereen even eenvoudig. Er zijn veel mensen die een heel gespannen lichaam hebben en niet weten wat er aan te doen.

Hierom bieden wij ontspanningscoaching. Ontspanningscoaching is een traject waarin consulten met een coach en massage centraal staan. De sessies worden afgewisseld naar behoefte. De massages kunnen zijn;

Verder doen wij ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Heb jij moeite met ontspannen?

Hieronder twee tips.

Ademhalingsoefening

Een ademhalingsoefening kan altijd en overal, maar het is zeer effectief als je een rustige plek opzoekt met wat achtergrond muziek.

Leg je handen op je buik en adem diep in door je neus, controleer dat je buik hierbij uitzet. Adem uit door je mond, waarbij je buik naar binnen gaat.

Veel mensen, vooral vrouwen hebben de neiging om kort te ademen. Ook verkeerd ademen door de buik in te trekken bij het inademen en uit te zetten bij het uitademen, wordt nogal eens vaak gedaan.

Concentreer je voor een minuut of drie eens op je ademhaling. Als je dit met regelmaat doet, zal je zien dat je al snel veel rustiger en ontspannen wordt.

Je hoofd leegmaken

Je hoofd leegmaken, even nergens aan denken is vaak ook een probleem. Gun jij jezelf nooit rust in je hoofd, is er altijd wel iets dat door je hoofd gaat?

Regelmatig een wandeling maken buiten, helpt je te ontspannen. Probeer tijdens zo’n wandeling alles om je heen goed in je op te nemen. Hoe je loopt, waarop je loopt, neem het weer in je op, luister naar geluiden en als je naar geluiden luistert, probeer je dan eens te concentreren op een geluid. Concentreer je erop zodat alle andere geluiden wel lijken te vervagen. Daarna probeer je om je op een ander geluid te concentreren.

Voor je het weet ben je misschien wel met gedachten bezig maar wel met ontspannende gedachten. 🙂

P.S. Hoewel ik het aan zou raden om een paar minuten buiten te wandelen, een blokje om te gaan, kan je deze oefening ook thuis doen op de bank. Zet rustige muziek op en concentreer je eerst eens op het ene instrument en daarna op een ander instrument.

Meer te weten komen over stress en ontspannen?

Wil je mee lezen of weten over stress, ontspannen of misschien wel over een cursus mindfulness of coaching bij spanning en stress? Neem dan eens een kijkje op de site van vitaliteitscoaching.