Massage bij(na) burn-out. Herstel en preventie.

Een massage bij(na) een burn-out. Waarom is dat zo goed?

Massage helpt bij herstel, maar ook juist om klachten te voorkomen. Klachten die voortkomen uit stress, druk zijn en oplopende spanningen die zouden kunnen leiden tot die burn-out. Dat gevoel opgebrand te zijn.

Massagetherapie helpt mensen  in contact te komen met hun lijf waardoor ze minder in hun hoofd zitten en beter signalen in hun lijf kunnen herkennen. Vaak geeft het heel veel rust en heel veel ontspanning.  Wat zo fijn is aan een massage is dat mensen daarnaast ook heel veel kunnen leren over zichzelf wat helpt bij het verminderen of voorkomen van klachten. Je krijgt de mogelijkheid om meer bewust te worden van je klachten.

Inhoud:

Duur 5 minuten.

  • Burn-out betekent letterlijk opgebrand.
  • Serieuze klacht of valt het wel mee?
  • Hoe kan massage dan eigenlijk helpen?
  • Jezelf overgeven aan het moment.
  • Wat er intern gebeurd.
  • Met een massage geef jij jezelf een moment van herstel.

Burn-out betekent letterlijk opgebrand.

Wat er gebeurd is eigenlijk dat in een keer het lichtje uitgaat. Je bent in een keer doodmoe, je herkend jezelf niet meer. Je denkt : ‘Dit kan mij toch niet gebeuren? Ik was altijd heel enthousiast en vond van alles leuk.’ Ook:  ‘Ik deed altijd alles heel veel en ineens kan er niets meer.’ Soms is zelfs een gesprek al te veel. Mensen zien het niet aankomen.  Het overkomt je ineens.

Maar als je terugkijkt dan is het vaak zo dat vooraf aan een burn-out mensen 2 tot 3 jaar daarvoor al signalen hebben. Je kunt dus al die tijd ervoor al signalen hebben voordat het ineens naar boven komt allemaal.

Signalen die je kunt hebben zijn voor iedereen verschillend, maar je kunt denken aan lichamelijke klachten zoals vaak last van hoofdpijn of van je schouders of je darmen en mentaal of emotioneel je algeheel niet prettig in je vel voelen zitten. Onrustig zijn of een verandering in persoonlijkheid ervaren.

Stel dat je iemand bent die altijd wel dingen goed wilt doen en ineens daar minder behoefte aan krijgt of juist extra gespannen worden als je iets aan het doen bent.

Serieuze klacht of valt het wel mee?

Wat opgemerkt wordt, maar niet direct gezien wordt als een serieuze klacht, zijn klachten als moe zijn, slechter slapen en bijvoorbeeld een hogere ademhaling. Ook onrust in je hoofd en het minder goed zijn in het maken van keuzes of beslissingen kunnen een teken zijn dat het niet meer zo goed gaat.

Fysieke klachten worden vaak niet gekoppeld aan een risico van een burn-out. Gedachtes als ‘ik heb nu eenmaal een drukke baan.’ ‘Het is nu eenmaal gewoon heel erg druk allemaal.’ Toch gaan we vaak door en zelfs zetten we nog een tandje bij om het allemaal maar gedaan te krijgen wat we willen of denken te moeten doen.

Hoe kan massage dan eigenlijk helpen?

Het fijne van massagetherapie is dat het een moment geeft dat er eens goed gekeken wordt naar de signalen die het lichaam eigenlijk geeft. Er wordt niet zomaar behandeld,  maar gericht onderzocht wat het lichaam nu eigenlijk aangeeft. We zijn vaak niet bewust van spieren die vast zitten totdat we eraan komen. Het zijn ook niet alleen de spieren die uitdrukking geven van een vermoeid lichaam.

Met een massage geef jij jezelf een moment van herstel.

Onbewust zijn er veel factoren die ons gevoelens geven van stress, spanning, onrust, druk en zeker ook angst. Het loslaten en er meer bewust mee om leren gaan is iets wat we in de meeste gevallen niet leren. Er zijn te weinig momenten van herstel.

Te ervaren wat het is dat je nu werkelijk voelt en de verbinding houden tussen je hoofd en lichaam is iets wat opmerkelijk vaak niet het geval is. Er worden momenten in het hoofd ervaren en het directe effect of eigenlijk de wisselwerking van hoofd en lichaam is iets wat vergeten wordt.

Last van stress, te veel spanning of klachten die kunnen horen bij (na) een burn-out? Boek dan vandaag nog jouw stressreductie massage of jouw stressreductie massage met consult.

Jezelf overgeven aan het moment.

Het is het algehele gevoel dat je ervaart door een massage. Dat kan zijn een diep gevoel van ontspanning of een gevoel dat je iets los kunt laten wat je al een tijdje meedraagt in je hoofd. Dat moment van rust en ontspanning helpt ook je hersenen om wat rust en ontspanning te krijgen. Je geeft jezelf even over aan het moment waarbij je bewust en zeker ook onbewust even kunt voelen wat je lichaam aangeeft. Niet alleen zo van: “He! Ohhh wat zitten mijn schouders vast.” Maar juist ook “Hèhè lekker, ik voel de spanning loskomen en kan het loslaten.” Dat is niet zomaar alleen in dat moment, maar werkt door als je verder gaat met de dag.

Als mensen bij mij komen voor een massage mogen ze altijd eerst even gewoon vertellen en samen kijken we dan naar wat het lichaam nu precies aangeeft. Waar het vastzit of waar er vermoeidheid wordt ervaren.

Na zo’n massage is er ruimte voor een gesprek over wat ervaren is. Je kunt erg moe zijn, een zwaar gevoel ervaren of misschien wel wat licht in je hoofd. Tekenen die niet zomaar door de massage komen, maar juist aangeven wat in het dagelijkse leven onbewust ervaren wordt. Na een massage en zeker bij de stress reductie massage wordt er zo tijd genomen om echt even stil te staan bij je lichaam en hoofd waar normaal tijdens je dagelijkse bezigheden geen aandacht aan wordt geschonken.

Wat er intern gebeurd.

Er zijn te weinig momenten van rust. We staan constant ‘aan’. Het maakt daarbij niet zoveel uit hoe jong of oud we zijn. Door allerlei externe gebeurtenissen worden we constant in die ‘aan’ modus geduwd. Dat het belangrijk kan zijn om ergens hard voor te werken is nu eenmaal zo. We willen dat diploma halen of een betere baan. De zorg voor kinderen en voor familieleden zet ons zeker ook in die modus. Het zorgen maken om wordt geprikkeld door externe gebeurtenissen. Zo is er weinig tijd om te luisteren wat er intern bij ons gebeurd. Daar gaan we vaak aan voorbij want daar zijn we veel te druk voor.

We vergelijken onszelf ook met anderen. Dat wordt door Social Media heel eenvoudig. We zien allemaal (op het eerste gezicht) succesvolle mensen of vergelijken ons op een negatieve manier met anderen op Social Media. Daarbij zetten we onszelf op een denkbeeldige weegschaal waarmee we afmeten wat voor cijfer wij vinden dat we verdienen in vergelijking met anderen. Uit onderzoek is gebleken dat tussen 8 jaar,  (8 jaar al? Ja, zeker!) tussen 8 en 35 jaar, we onszelf heel vaak vergelijken met anderen en onszelf op die weegschaal zetten. Dat geeft druk om te presteren. Om onszelf waardevol te kunnen vinden moeten we vaak aan een bepaald beeld dat we onszelf hebben aangeleerd voldoen.

Wat zo opvallend is dat als we daar mee bezig zijn dat het of nooit genoeg is, de druk gaat nooit ervan af,  of er wordt opgegeven met het risico op gevoelens niet goed genoeg te zijn.

Effect van massage

Door massage worden niet alleen spieren soepel gemaakt of klachten aan spieren voorkomen. Er gebeurt veel en veel meer. Dit bericht zou wel meer dan 10 pagina’s lang kunnen worden om uit te leggen wat er zowel fysiek als mentaal en emotioneel gebeurd om niet te spreken van wat er in het lichaam allemaal gebeurd met hormonen zoals cortisol, adrenaline, gelukshormonen als endorfine en niet te vergeten oxytocine.

Stress is natuurlijk niet slecht. We hebben dat nodig. Het beschermd ons tegen gevaar. Het is wel hoe je met de stress omgaat. Hoe en in welke mate ervaar je het? Wat en hoeveel tijd geef jij jezelf voor herstel? Massage kan je hierbij helpen. Het haalt je niet zomaar uit je hoofd en in je lijf. Het is de verbinding ervaren van je zijn. De basis van jezelf goed voelen in je lijf en je hoofd. Juist wat je zo sterk maakt ter preventie van te veel stress en spanning om een burn-out voor te zijn.

Als je geïnteresseerd bent in een stressreductie massage met consult, maar graag eerst nog wat meer informatie wenst dan kan je altijd even telefonisch of per e-mail contact op nemen.