Wil je dit bericht delen?

Gezichtsmassage en bindweefselmassage

Gezichtsmassage en bindweefselmassage. Een gezichtsmassage wordt door veel mensen als een heerlijk moment gevonden voor zichzelf. Lekker ontspannen en even echt tot rust komen. Een gezichtsmassage ken je misschien wel? Het wordt vaak aangeboden in spa’s en door schoonheidsspecialisten. Maar wat doet het nu eigenlijk? Is het alleen een ontspannen moment voor jezelf of biedt een gezichtsmassage je meer dan een heel fijn relax momentje?

Verschillende soorten gezichtsmassages.

Er zijn verschillende soorten gezichtsmassages. Het verschil ligt niet alleen in wie de massage doet, zijn of haar kennis door ervaring en opleiding of de mogelijkheden die de betreffende spa of schoonheidsspecialiste biedt. Het verschil  zit in de techniek en de handgrepen die worden gebruikt.

Zo is er de ontspannende gezichtsmassage die je vaak zult ontvangen als je een behandeling boekt in een spa of vergelijkbare wellness. Zo’n gezichtsmassage gaat vaak samen met een schoonheidsbehandeling. Er zijn ook gezichtsmassages die wat meer bieden. Zo zal een gezichtsmassage meer gericht kunnen zijn op de lymfe of op het bindweefsel.

Ontspannende gezichtsmassage

Gezichtsmassage gericht op het afdrijven van vocht, het zorgen voor een betere doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen is een zachte en rustige massage met veel strijkingen.  Ze zijn heel erg aangenaam en je krijgt er een mooie blos van. Door het bevorderen van de bloedsomloop en het afvoeren van afvalstoffen krijgt de huid in je gezicht die gezonde gloed.

Het gezicht wordt vaak vergeten als iemand voor een massage gaat. Maar je huid wordt er steviger van en tekenen van spanning, vermoeidheid en stress zullen niet alleen verdwijnen. Nieuwe reacties op vermoeidheid, spanning en stress, zoals kleine irritaties en droogte rimpeltjes kan je er voor een groot deel mee vermijden. Zeker als dit soort massages ook nog eens worden aangevuld met een gezichtsverzorging.  Zie ook het artikel Stress en de gevolgen voor je huid.

In veel landen in het oosten van de wereld is een hoofdmassage en gezichtsmassage een dagelijkse routine. Denk aan landen als Japan, Thailand en India. In Japan kennen ze bijvoorbeeld een speciale gezichtsmassage, KO BI DO. Je kunt in het artikel Japanse gezichtsmassage en KO BI DO daar meer over lezen.

Bindweefselmassage van het gezicht.

Naast de ontspannende gezichtsmassage is er de  bindweefselmassage van het gezicht.

Een bindweefselmassage van het gezicht gaat dieper en de massages duren vaak langer dan een ontspannende gezichtsmassage met alleen strijkingen. (effleurages) Het doel van een bindweefselmassage van het gezicht is dan ook niet alleen ontspanning.

Effecten van een bindweefselmassage:

  • Het opheffen van verklevingen van het bindweefsel.
  • Het verbeteren van de huidconditie.
  • Stimuleren van de doorbloeding

Wat bindweefsel nu eigenlijk is

Bindweefsel bestaat uit cellen en vezels die zorgen voor:

  • Het verbinden van lichaamsdelen.
  • Het opvullen van tussenruimten
  • Steun geven en vorm aan het lichaam en aan de organen.
  • Het vormen van weefsel voor het dichten van wonden.
  • Het laat zuurstof en voedingstoffen door voor de voeding van cellen.

Bindweefsel zit overal in je lichaam en er zijn verschillende soorten. Zo is er weefsel dat te vinden is in pezen welk een ander soort bindweefsel is dan bijvoorbeeld weefsel van spieren.

Bindweefsel bevat veel bloedvaten en zenuwen en staat hierdoor in verbinding met o.a de hersenen en andere organen. Het kan ‘communiceren’ door het transport van hormonen. Daarom is het ook zo belangrijk dat bindweefsel soepel is en zacht.

Verklevingen van het bindweefsel

Bindweefsel kan gaan vast zitten “verkleven”. Het is dan niet meer zacht en rekbaar weefsel. Bindweefsel dat vast zit kan zelfs pijnlijk zijn en ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt.

Als bindweefsel vast zit dan zorgt een gezichtsmassage ervoor dat het bindweefsel weer vrij kan bewegen. De spanning neemt af door strijkingen en het rollen en pakken van de huid. De doorbloeding neemt toe en het bindweefsel zal zachter worden. Vaak is er al resultaat na een behandeling.

Effecten gezichtsmassage door bindweefselmassage.

De effecten van een bindweefselmassage kunnen zeer groot zijn. De technieken hebben een positief effect op een verslapte of slecht doorbloede huid en op littekenweefsel

Verder werkt een bindweefselmassage goed bij:

Is bindweefselmassage van het gezicht pijnlijk?

Bindweefselmassage wordt zeer verschillend ontvangen. De een vindt het prettig en valt in slaap en de ander vindt het pijnlijk. Vooral bij verklevingen kan het minder prettig zijn, maar zodra een behandeling wordt herhaald zal dat verminderen en voelt je huid lekker zacht aan.

Iemand kan in het begin ook wat heftig reageren op een bindweefselmassage. Vermoeidheid na een massage is een bekend verschijnsel. Het is dan ook goed om zeker als je nog niet eerder een bindweefselmassage hebt ontvangen om de eerste massage(s) te ontvangen op dagen dat je het rustig aan kunt doen.

Massagepraktijk DOENCCG nieuwerkerk aan den ijssel
FranciscaMassagepraktijk DOENCCG - Nieuwerkerk aan den IJssel
Ik ben eigenaar en NGS sport,- en wellnessmasseur. Jouw massagetherapeut voor een ontspanningsmassage, diverse wellnessmassages, een sportmassage of stoelmassage in Nieuwerkerk aan den IJssel. Natuurlijk ben je ook van harte welkom als je ergens anders vandaan komt. Gemeentes als Capelle aan den IJssel, Zevenhuizen of bijv. Rotterdam Nesselande liggen op nog geen 10 minuten afstand van de praktijk.